Wat is PTSS
PTSS staat voor een posttraumatische stressstoornis. Je kan een PTSS ontwikkelen nadat je een ingrijpende gebeurtenis hebt meegemaakt.
Ieder mens maakt nare dingen mee, dat hoort bij het leven. Sommige gebeurtenissen zijn echter zo schokkend dat je ze moeilijk kunt vergeten. Denk bijvoorbeeld aan: in een levensbedreigende situatie terecht komen door een ramp, een ernstig ongeluk of een brand; bedreigd of aangevallen worden; seksueel geweld; zien dat iemand vermoord wordt, dood of ernstig gewond is; of horen dat er iets afschuwelijks is gebeurd met een dierbare.
Als je zoiets meemaakt, kan dat je leven totaal ontregelen. Het kost tijd om van zo’n gebeurtenis te herstellen. Meestal verwerk je de gebeurtenis langzaam en pak je de draad van het dagelijks leven geleidelijk weer op. Hoe lang het verwerkingsproces precies duurt is voor iedereen verschillend.
Maar soms lukt het niet om een ingrijpende gebeurtenis te verwerken. Dat kan je merken aan klachten zoals nachtmerries, herbelevingen, snel schrikken, huilbuien, woedeaanvallen, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Als je zulke klachten hebt, kan het zijn dat je last hebt van een posttraumatische-stressstoornis (PTSS).
Zelftest PTSS
Heb jij last van PTSS? Doe hier de zelftest. Deze test is gebaseerd op de Nederlandse vertaling door het AMC van de Trauma Screening Questionnaire (TSQ), Brewin et al., 2002. De zelftest stelt géén diagnose, maar geeft wel een goede indruk van de ernst van je klachten.
Symptomen PTSS
Veelvoorkomende kenmerken van PTSS zijn herbelevingen en vermijding.
Bij herbeleving lijkt het alsof je de traumatische gebeurtenis opnieuw meemaakt. Je ziet, ruikt, hoort, proeft en voelt alles weer zoals toen het gebeurde.
Symptomen kunnen zijn: nachtmerries en onrustig slapen of herinneringen aan de gebeurtenis die zich telkens opdringen. Ook kan je last hebben van lichamelijke symptomen zoals hartkloppingen, trillen, zweten of benauwdheid bij terugdenken aan de gebeurtenis(sen).
Bij vermijding ga je zaken uit de weg wat aan de traumatische gebeurtenis doet denken. Dit doe je om jezelf te beschermen tegen de heftige emoties. Het kan zelf zo zijn dat je bepaalde momenten van de gebeurtenis zover wegstopt dat het lijkt alsof je ze vergeten bent.
Symptomen bij vermijding zijn: ontkennen wat er is gebeurd en doen alsof er niks aan de hand is. Of bijvoorbeeld keihard gaan werken of veel drinken. Ook komt het voor dat je niet wil praten over wat er is gebeurd en je afsluit voor de mensen om je heen.
Online therapie bij PTSS
Bij Stroomlijn bieden we verschillende zorgtrajecten om enkelvoudige PTSS te behandelen. In veel gevallen is EMDR de aangewezen behandelvorm bij PTSS. Lees meer over online EMDR bij Stroomlijn.
De uiteindelijke keuze voor een behandelvorm is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten en je persoonlijke voorkeur. We vertellen je hier graag meer over tijdens een gratis en vrijblijvende kennismaking met een online psycholoog.