Heb ik faalangst?
Tegenwoordig bestaat er een grote druk om te presteren. Millennials hebben daarom vaker dan gemiddeld last van faalangst. Dit is de angst om te mislukken in situaties waarin je wordt beoordeeld of denkt te worden beoordeeld.
Die angst kan belemmerend werken. Je kan door de spanning verkeerd gaan ademen waardoor je gaat hyperventileren en in paniek raakt. Ook kan je door de stress een black-out krijgen. Zo raak je in een vicieuze cirkel van negatieve angst en stress.
Met een torenhoog verwachtingspatroon lukt het vaak niet om gestelde doelen te bereiken. Hierdoor ga je op den duur dingen uitstellen, of begin je er misschien liever helemaal niet aan. Dit kan aan je gaan knagen, waardoor je zelfvertrouwen daalt en je angst verder toeneemt.
Op deze manier kan faalangst je steeds meer in de weg gaan zitten. Als je dit herkent, kan het je misschien helpen hier begeleiding bij te zoeken.
Faalangst test
Herken jij de symptomen van faalangst? Doe de zelftest faalangst. De test stelt geen diagnose. Faalangst is ook geen psychische stoornis. Het komt wel vaak voor samen met andere angstklachten, zoals sociale angst of gegeneraliseerde angst.
"If you never try, you'll never know"
-Coldplay-
Online therapie bij faalangst
Bij Stroomlijn bieden we verschillende zorgtrajecten en online modules om faalangst en andere angstklachten te behandelen. De keuze voor een behandelvorm is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten en je persoonlijke voorkeur. We vertellen je hier graag meer over tijdens een gratis en vrijblijvende kennismaking.
Let op: faalangst valt niet onder verzekerde zorg. Tenzij het onderdeel is van een andere psychische aandoening.