Wat is chronische vermoeidheid?
Vermoeidheid komt veel voor onder millennials. Een veeleisende baan, druk sociaal leven en voortdurende blootstelling aan prikkels via je smartphone. Geen wonder dat je moe bent.
Er is echter een verschil tussen normaal moe zijn en ernstige of “chronische" vermoeidheid. Als merkt dat je niet meer herstelt na een paar nachten goed slapen, of een weekje vakantie, is er misschien wel meer aan de hand.
Merk je dat de vermoeidheid je leven begint te beheersen en je niet meer kan doen wat je voorheen allemaal deed? Dan ben je misschien wel ernstig of chronisch moe.
Zelftest vermoeidheid
Wil je weten of jij normaal moe bent of misschien wel te moe? Doe de test. De zelftest is gebaseerd op de Checklist Individuele Spankracht (CIS). De vermoeidheidstest stelt uitdrukkelijk geen diagnose.
Het is altijd goed om even bij je huisarts langs te gaan bij aanhoudende vermoeidheidsklachten. Moeheid kan vele oorzaken hebben. Ook komt vermoeidheid vaak voor als nevenklacht bij psychische stoornissen, denk aan depressie, angst en burn-out.
Behandeling vermoeidheid
Bij Stroomlijn bieden we verschillende zorgtrajecten (online en op locatie in Breda en Amsterdam) om vermoeidheid te behandelen.
De keuze voor een behandelvorm is afhankelijk van de oorzaak en ernst van je klachten en je persoonlijke voorkeur. Heeft een arts ME/CVS, ofwel het chronisch vermoeidheidssyndroom bij jou vastgesteld? Dan kan cognitieve gedragstherapie (CGT) een optie zijn.
We vertellen je hier graag meer over tijdens een gratis en vrijblijvende kennismaking met een psycholoog.